De muziekkenner – Column 6 februari 2019

Eigenlijk had ik het over Michel Legrand willen hebben. De beroemde Franse filmcomponist die eind vorige maand overleed. Wie had gedacht, dat ik ooit nog aandacht aan hem zou willen schenken. In 1982 bij de première van Les Uns et les Autres vonden we zijn werk maar Franse tralala-muziek. ‘Kakken zonder douwen’, noemden we dat toen. Teveel lichte klanken, te weinig vernieuwend. Toch behoort Legrand tot de allergrootsten, met onvergetelijke soundtracks voor tal van grote films en met een carrière in zowel Hollywood als Frankrijk. Zijn gevoelige melodie bij de klassieker Les Parapluies de Cherbourg met een nog jonge Catherine Deneuve, bezorgt mij nog steeds kippenvel.

Op de dag van zijn overlijden zat Dominic Seldis, een Engelse muziekkenner, bij Jinek aan tafel. Ik dacht dat het uiteraard over het omvangrijke oeuvre van Legrand zou gaan. Maar nee, tot mijn verbazing prees deze schnabbelclown van het Concertgebouworkest een dirigent/arrangeur van het Metropole Orkest de hemel in, een zekere Jules Buckley. Toen zelfs vergelijkingen vielen als ‘een hedendaagse Mozart’ en ‘een eenentwintigste-eeuwse Bach’ was het snel tijd om door te schakelen. Wat een kletsplaat zonder enige remming. Naar TV5, dacht ik zo. Die besteden tenminste aandacht aan de muzikale grootmeester door films van Jacques Demy uit te zenden met zijn composities: Lola, Une Chambre en Ville en La Baie des Anges. Totdat ik besefte dat we in Nijmegen helemaal geen TV5 meer kunnen ontvangen. Zelfs dat laatste plekje voor goede en klassieke cinema is ons ontnomen. Hier zou ik zeer zeker een geel hesje uit protest voor willen aandoen. We kunnen voor klassieke cinema toch niet alleen maar afhankelijk zijn van dat filmhuis O42? Tijd om weg te vluchten naar het nachtcafé, dacht ik zo. Al is het tegenwoordig ook nog een hele toer om die te vinden op een normale doordeweekse dag.

Daar aangekomen ontmoette ik meteen liefhebbers en echte muziekkenners. Er werd nog steeds hartelijk gelachen om het niets verhullende stuk van Nico Dijkshoorn over Bohemian Rhapsody. In De Volkskrant omschreef hij die muziekfilm als het aller slechtste in jaren: ‘rock- ‘n-roll uitgelegd aan ome Arie en tante Bep!’ Ik raakte in gesprek met de oud muziekprogrammeur van het voormalige O42. En natuurlijk ging het meteen over ‘vroegâh’, vroeger was alles beter, de muziek, de film. Ineens hadden we het spontaan over het legendarische optreden van Townes van Zandt. Jaren geleden, waarschijnlijk 1996, een sombere zondagavond, nog niet eens uitverkocht, in de kleine zaal aan de Oranjesingel. Daar was hij, de grote singer-songwriter, de held van wat later Americana is gaan heten. Een gemakkelijk leven heeft Townes niet gehad, depressies, drugs en veel drank. Maar wat een prachtige muziek leverde dat op. Met nummers als Waiting Around To Die. Goed was het optreden door zijn zwakke gezondheid en drank niet meer. Bijzonder wel, mede doordat hij een paar maanden later overleed. Laat nu net dezelfde Townes Van Zandt een belangrijke rol vervullen in de nieuwe film Blaze. Een portret over het tragische leven van een andere underground country held, Blaze Foley. Geen doorsnee biopic, geen chronologische vertelling. Ethan Hawke heeft er als regisseur veel meer een gonzo country opera van gemaakt: de hartverscheurende muziek vertelt het drama. Van Zandt wordt hier fantastisch gespeeld door Charley Sexton, in het dagelijks leven de gitarist van Bob Dylan. De vader van Blaze wordt door niemand minder vertolkt dan de oude Kris Kristofferson, ook al zo’n Americana held. Als alle muziekkenners en zelfs Waylon deze film tippen, als De Volkskrant schrijft ‘hartverscheurend mooie muziek, steekt aangenaam af bij het stadiongeweld van de recente muziekfilmsuccessen...’, dan heb ik daar niets aan toe te voegen: Ga, zie en luister! En neem drank mee in de filmzaal, veel drank, whisky, tequila en bier, veel bier, desnoods een hele krat!

Dat laatste heb ik overigens zelf iets te letterlijk genomen. Mede daardoor miste ik de deadline voor de Nieuwsbrief. Mijn excuses.


Ted Chiaradia

Bezig met laden