Dommer en gekker

The Fall of the American Empire, fimfoto

Ik weet niet meer waar, maar laatst kwam ik een artikel tegen waarin stond dat de Westerse mens dommer wordt. Hij schijnt zijn IQ-hoogtepunt inmiddels bereikt te hebben. Mijn oude moeder zou er ongetwijfeld aan toegevoegd hebben: ‘ook gekker!’ Soms denk ik dat mijn moeder er niet ver naast zat, wanneer ik de beelden zie van het in file beklimmen van de Mount Everest of van een cruiseschip zo groot als een flatgebouw dat net niet het San Marcoplein in Venetië doorklieft. En nog gekker de mensenmassa’s die voor een paar modieuze sneakers voor een laag prijsje naar de Zeeman snellen. De winkel in Amsterdam moest zelfs ontzet worden. Bij het distributiecentrum van Blokker moest de ME er bijna aan te pas komen, toen hordes koopjesjagers binnendrongen voor een goedkope set tuinmeubels.

Bij kunst en cultuur hebben we daar gelukkig geen last van. En al zeker in Filmhuis O42 niet. Een leuk bericht trouwens van een bezoeker die ons aanbeveelt met de woorden: ‘Je bent hier gewoon thuis, maar je hebt ineens een heel groot huis waarin je iedereen kan ontvangen en samen een film kan kijken!’ Samen in alle rust film kijken, hoe mooi wil je het hebben! Dat kan nog voor tien euro, zonder sales, sirenekoopjes of andere zomeraanbiedingen. In ons filmhuis draait het louter om rust en emotie, een omgeving waarin de echte kunst, de echte cinema, het best tot zijn recht komt.

Geen filmtips deze week, geen heimelijke adviezen? Nu vooruit dan, een tip. Als u echt een leuke, spannende en onderhoudende film wilt zien ga dan naar The Fall of the American Empire. Met succes vertonen we deze kritische satire over onze consumptiemaatschappij. Mijn advies van vorige week was kennelijk niet aan dovemans oren gericht. The Fall loopt goed bij ons, het is echt een film voor Nijmegen. Met satirisch genoegen wordt getoond hoe geld bezit van ons heeft genomen en hoe moreel bankroet ons infecteert. Dit aan de hand van de avonturen van een mislukte filosoof, die plots met twee gestolen tassen met miljoenen dollars geconfronteerd wordt. De VPRO Cinema spreekt van een fris Robin Hood-verhaal.

Over VPRO Cinema gesproken, zij gaven deze week Camino van Martin de Vries, over zijn wandeltocht naar Santiago de Compostella, slechts een ster. Zo’n lage waardering komt hoogst zelden voor en nodigt eerder uit om te gaan wandelen dan om naar de film te gaan. Met een ster kan alleen Emile van der Staak, als chef van restaurant De Nieuwe Winkel, tevreden zijn. Zij openen deze week in het voormalige weeshuis aan het Gebroeders Van Limburgplein. Dat betekent meteen ook het einde van de Wally’s Pop-Up bij ons in het filmhuis. Voorlopig even geen café-restaurant. Nog meer rust. Maar altijd beter dan in file-lopen naar Santiago de Compostella.


Ted Chiaradia

Bezig met laden