Een vlinder in november

Dit weekend was ik weer eens wandelen in de bosrijke omgeving van onze Green Capital. Dat moet ook wel, om nog een beetje groen te zien. Juist dit jaar zijn veel bomen in mijn directe leefomgeving gesneuveld. Natuurlijk viel me tijdens deze wandeling weer op hoe de natuur in de war is. Het lijkt wel voorjaar, met al die ontluikende bomen en struiken. Bloemen zelfs in het bos. Dat het druk was had ik ook wel verwacht. Maar niet zó druk. En opvallend veel vaders, mannen met iets van ontluikende baardgroei onder de neus. Allemaal beginnende snorren, en steeds meer. Op een gegeven moment dacht ik zelfs een Freddy Mercury te herkennen. Toch niet allemaal liefhebbers van Bohemian Rhapsody die ik hier in het bos tegenkom? Een succesvolle film, akkoord, maar zo succesvol? En dan hoef je toch niet meteen als snorrenmans door het leven te gaan? Totdat ik me ineens realiseerde, inderdaad November Movember. We laten onze snor staan voor meer aandacht voor prostaatkanker. Nu hebben ik en mijn generatiegenoten wel genoeg aandacht gehad, de meesten van ons zijn al onder de broekriem geteisterd… 

Overigens, als ik die Bohemian Rhapsody-bezoekers vraag naar de film, hoor ik alleen: ‘Die scene van het Live Aid concert in Wembley 1985 is zo levensecht nagespeeld!’ Welnu, in de eerste plaats is Wembley om te voetballen, en kijk dan de werkelijke concertregistratie van Live Aid, zou ik zeggen. Of desnoods een documentaire.

Over documentaire gesproken. Deze week begint in Amsterdam het documentaire filmfestival IDFA weer. Enkele respectabele filmtheaters doen volgende week mee met een aantal satellietvoorstellingen. Als Filmhuis O42 doen wij daar niet aan mee, maar eigenlijk juist weer wel. Als tegendraads theater zij wij erin geslaagd om de belangrijkste film van het IDFA, Touch Me Not van de Roemeense Adina Pintilie, naar Nijmegen te halen. Première donderdag 22 november. Bekroond op het laatste filmfestival van Berlijn en nu al zo controversieel, omdat deze persoonlijke zoektocht naar intimiteit en seksualiteit zo kil en confronterend overkomt. Willen we de werkelijkheid wel zien in deze experimentele mix van fictie en documentaire? ‘Als de film je niet bevalt, zet die je wel aan het denken’, is het motto van de 38-jarige regisseur. In haar zoektocht is ze grenzeloos en grensverleggend en toont ze zelfs het lichamelijk genot van mensen met een beperking. Laat Hollywood mensen met een beperking slechts zien in een theatrale vorm en doorgaans in een sentimentele setting, in Touch Me Not is het in de meeste pure vorm. 

Zie voor deze film ook het artikel van Olav Tempelman in de Volkskrant.

Bij ons deze week sowieso geen aanplaksnorren en Freddy Mercury gebitjes, wel een aantal (natuur)documentaires in ons programma. In de eerste plaats nog steeds te zien het zeer succesvolle Wad, Overleven op de Grens van Land en Water. En omdat ik zo’n prettige wandeling achter de rug had, nu ook een film die zich het beste laat vergelijken met een prachtige boswandeling. Het oogverblindende The Ancient Woods over een van de laatste stukken oerbos in Litouwen. Een verademing om naar te kijken en te luisteren. En omdat we geen genoeg krijgen van de natuur ook nog Leaning into the Wind, over de levenslustige landschapskunstenaar Andy Goldsworthy. Beeldhouwen met takken, bladeren en zelfs wind en regendruppels. Bij deze kunstenaar beklijft niet wat blijft, maar wat verdwijnt. Net zoiets als Emile van der Staak die in zijn restaurant De Nieuwe Winkel en nu in de Wally Groente pop up de lekkerste aroma’s bereidt uit planten, bloemen en zelfs takken.

Bij het afsluiten van dit stukje zie ik ineens een vlinder door de ruimte vliegen. Geen Hollywood fake vlinder, maar een échte. Weleens gehoord dat dit symbool staat voor verandering, transitie. Naar wat? Groene stroom, van het gas af? Of naar erkenning en waardering van dit kleine, tegendraadse filmhuis. Zou mooi zijn! Steeds meer bezoekers, ook van ver, weten ons inmiddels te vinden. Zou er dan toch een echt filmklimaat in Green Capital ontstaan? En net als ik ontroerd dreig te raken van de vlinder in november is ie ineens weg. Vast al op weg naar The Ancient Woods 


Ted Chiaradia

Bezig met laden