Italiaanse schoenen

Als je mij hier zo ziet lopen, of beter strompelen, denk je ongetwijfeld: ‘Hij heeft vast de Vierdaagse gelopen!’ Niets daarvan, ik had alleen beter aan de woorden van mijn vader moeten denken. 'Pas op met Italiaanse schoenen, die zijn altijd een maat te klein!' Welnu ik heb het geweten, met mijn nieuwe, modieuze Italiaanse loafers. Hielen helemaal stukgelopen, zodat ik louter nog kan strompelen of met de benen hoog kan liggen.

Overigens doet de Vierdaagse mij niet zoveel. Ik ben nog van de tijd dat 042 zo’n antibolwerk was en iedereen daar met een 'is het hier oorlog?' shirt liep. Nu schrikken we al van een ietwat provocerend spandoek bij De Klinker: 'not everyone gets a warm welcome after four days walking'. Nou ja, tijden veranderen! De Zomerfeesten zijn groter dan groot. Het grootste wat Nederland aan gratis feest te bieden heeft. De grootste ergernis is inmiddels de overal chaotisch gestalde fiets. Veel te weinig stallingen.

Ik ben sowieso meer van de fiets, het wielrennen, Tour of geen Tour. Een prachtig duel tussen Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten op de flanken van de Col de la Colombière. Of Dylan Groenewegen, onze nieuwe wielerheld met zijn twee etappezeges, nu gedeukt en geblesseerd. Hij kwam net op tijd binnen, 28 seconden voor het verstrijken van de tijdslimiet.

Volgens Omroep Gelderland dit jaar weer minder uitvallers bij de Vierdaagse. Wel wat warmteflauwtes, ambulances naar ziekenhuis, en uitdrogingsverschijnselen. ‘Net gehaald, op het nippertje, mijn dochter heeft onderweg wel zes keer overgegeven’, riep een vrouw spontaan, toen ook zij net binnen de tijdslimiet de finish haalde. Alsof het een echte Tour betrof.

Als ik zoiets hoor, dan ben ik wel blij dat ik nu even niet kan lopen en veraf ben van deze absurde werkelijkheid. Ik lig nu dagelijks in een van onze filmzalen, inderdaad met de benen omhoog. Lekker rustig en bevrijd van de opdringerige, soms gekmakende drukte. Komt u me vergezellen? We draaien nog steeds de beste films in een perfecte ambiance van koelte en rust. Niet zomaar, ook met de mooiste vakantielocaties: het oogverblindende Italië in 7 Giorni en Call Me By Your Name; de mooiste Zwitserse wandelgebieden in Tiere; de indrukwekkende Parijse boulevards in Jeune Femme; en Park met Athene als locatie.

Alleen aanstaande vrijdag, de intocht van de Vierdaagse, draaien we niet, want dan is ons Filmhuis helemaal niet bereikbaar… niet alleen door de chaotisch gestalde fietsen, ook door de totale Vierdaagse gekte.


Ted Chiaradia
Programmadirecteur

Bezig met laden