Niets is wat het lijkt

Als kleuter was mij eens een echte bal beloofd, een leren bal. Mijn vader kwam toen met een plastic exemplaar aanzetten, nauwelijks van echt te onderscheiden. Dagenlang was ik verongelijkt. Ik wist wel dat hij me voor de gek gehouden had, maar meer nog nam ik het hem kwalijk dat hij zich niet aan de afspraak gehouden had: een echte bal.

Bij het zien van de film Tiere had ik een gelijksoortig gevoel. Tiere gaat helemaal niet over dieren! Of toch wel?
Jos van De Burg van het Parool noemt de film een echte hersenkraker zonder een bevrijdende aha-erlebnis. Je weet vanaf het begin niet precies wat en waarom iets gebeurt. Waar de regisseur ons naartoe leidt. Of dat hij ons bewust om de tuin leidt. Het echte drama begint met de aanrijding met een schaap. We weten dat de relatie van de twee hoofdpersonen ten einde loopt, maar dan… De Pools Zwitserse regisseur Zglinski brengt ons in een ongrijpbare droomwereld, een vleugje psychohorror, zwarte humor en een pratende kat. Tiere nietwaar!

Maanden geleden hebben we al afspraken gemaakt met Fotoclub Nijmegen over een expositie naar aanleiding van Tiere. Surrealistische portretten, binnenkort bij ons in de hal van het Filmhuis te zien. Foto’s van dieren of toch ook weer niet.

Niets is wat het lijkt: datzelfde verrassende gevoel overkomt je voortaan in het nieuwe pop-up restaurant dat nu samen met ons in het voormalige O42 huist. Een vernieuwend, gastronomisch fastfood concept. En dan geheel vegetarisch.
Ook in deze Wally, supported by De Nieuwe Winkel van chef-kok Emile van der Staak is het eten een avontuurlijke reis en weet en proef je niet exact wat je krijgt. Groente, vegetarisch, akkoord. Maar smáákt het ook zo, als groente, vegetarisch? Kom en oordeel zelf. Voor Emile van de Staak zijn groente en planten in elk geval de nieuwe superhelden!

Zo is voor onze bezoekers vanaf vrijdag de dertiende alles een avontuur hier in Filmhuis O42.
Geniet van eten en drinken. En vooral ook van goede cinema. Maar bovenal: laat je verrassen!

Hoe is het eigenlijk met die voetbal afgelopen, vraagt u zich misschien af? Na een paar dagen mokken kreeg ik alsnog de geliefde leren bal. Een groot voetballer ben ik niet geworden. Mogelijk is daar de neergang van het Nederlands voetbal al begonnen. Maar meer nog, ik had toen de verkeerde (super)helden.

Ted Chiaradia
Programmadirecteur

Bezig met laden