Oesters in Quiberon

Romy na het eten van oesters in Quiberon

Jaren geleden ben ik er eens geweest. Een korte vakantie in de herfst. Koud, regenachtig en veel wind; niet zo'n beste herinneringen aan, Quiberon. Crevettes gegeten, de garnalen zijn daar ongepeld en wij Nederlanders zijn van die roze gepelde gewend. Na drie kwartier keek de kok met zo’n geïrriteerde blik van: 'Nog niet klaar met dat pellen, jullie Hollanders? Ik wil naar huis!' Om stoer te doen probeerde ik ook nog een Pied de Cheval, een wel heel grote oester! Bleef letterlijk in mijn strot steken. En veel oesters, te veel oesters, weggespoeld met van die goedkope calvados. Kwamen uiteindelijk in een obscure nachttent terecht bij de haven – dezelfde als in de film? Ik herinner me nog de barpianist, kwam oorspronkelijk uit Brunssum – ja het Brunssum van Nicky Verstappen. Voor een drankje speelde hij toen nog 'Tulpen uit Amsterdam'.

Ik heb nooit geweten dat Romy Schneider dit oord uitgezocht had om tot rust te komen. Mijn advies zou onverbiddelijk zijn geweest: 'Niet Doen!

Als Filmhuis O42 presenteren we ons als tegendraads, de juweeltjes van de internationale filmkunst koesterend. Als er dan sprake is van een juweeltje, dan is het onze premièrefilm deze week. Three Days In Quiberon van de Duitse filmmaakster Emily Atef, gebaseerd op het geruchtmakende interview van de beroemde actrice in weekblad Stern. Met actrice Marie Baumer, die de echte Romy weergaloos levensecht weet te vertolken. Quiberon leverde eveneens de legendarische fotoshoot op van sterfotograaf Robert Lebeck.

We proberen als filmhuis ook te duiden, terug te blikken, te inspireren en uiteraard te verrassen. Daarom deze week een speciale Romy Schneider nieuwsbrief. 'Ich bin eine unglückliche Frau von 42 Jahre und heisse Romy Schneider'. Filmwetenschapper René Scheeren belicht exclusief voor ons de tragische liefde van Romy voor de Franse steracteur Alain Delon. Je vindt ook het oorspronkelijke interview van Stern en enkele originele foto’s. En wij stellen u dit keer in de gelegenheid om door te klikken naar enkele achtergrondartikelen. Hoe Berlijn begin dit jaar, na de première van de film over Romy op het filmfestival, in de ban raakte van Romy Schneider; hoe de dochter van Romy tegen de film aankijkt; de persoonlijke herinneringen van fotograaf Robert Lebeck: ‘Sie hat mich gleich so frech angeguckt’. Wat vooral opvalt is dat de animositeit tussen de Duitse weekbladen Der Spiegel en Stern nog lang niet is beëindigd. Het originele Stern-interview met Frau Schneider uit april 1981 werd namelijk niet door Stern herplaatst, maar in de premièreweek van de film provocerend door Der Spiegel gepubliceerd.

In dit laatste interview heeft Romy het over een bos rode rozen en een briefje dat Alain Delon achterliet toen hij haar verliet. René Scheeren heeft het over eenzelfde bos rozen van Delon, de Franse macho. Nu op het graf van de slechts 43 jaar geworden Rosemarie Magdalena Albach. Hoe dramatisch, hoe tragisch.

Deze zomer was er na een van de Tour de France-etappes een uitzending van Tour de Jour. Een late-avond-wielertalkshow op de Vlaamse televisie. Een van de gasten was de altijd vrolijke Eddy Planckaert, een oud-coureur bekend als cabareteske sidekick in diverse sportprogramma's. Dit keer de anekdote dat hij na afloop van een touretappe in Bretagne zo'n honger had dat hij met een collega-wielrenner meteen een restaurant binnen snelde. Zij verorberden samen maar liefst 200 oesters en deden zich daarbij tegoed aan heel wat witte wijn. Het was in Cancale. Toen wist ik het weer. Ik ben helemaal nooit in Quiberon geweest!

Ted Chiaradia

Filmcommissaris

Bezig met laden