Stoffer en blik

De voorjaarsschoonmaak is weer begonnen. Opbergdozen in de aanbieding, schoonmaakartikelen, stoffer en blik. En iedereen ruimt zijn zolder en schuur weer op voor de vrijmarkt van aanstaande vrijdag, koningsdag.
Ook bij ons schoonmaak en opruiming. Niet voor niets zijn wij aanstaande donderdag en vrijdag gesloten. De oude 35 mm projector onder het dekzijl vandaan gehaald, van stof ontdaan en weer aan de praat proberen te krijgen, zodat we binnenkort het vertrouwde, ratelende geluid van de projector weer kunnen horen. Maar bovenal omdat we daarmee verloren gewaande filmpareltjes kunnen gaan vertonen.

Een aantal weken geleden alweer was ik bij de feestelijke boekpresentatie van 100 jaar Branchevereniging Bioscopen in Nederland. Een titel om over te struikelen van een waarlijk majestueus boek over de geschiedenis van de bioscopen en filmhuizen. Freek de Jonge zorgde daarbij voor een vrolijke noot door ‘mission statements’ van een aantal grote bioscoopconcerns voor te lezen. Dat was cabaretesker dan zijn beste grappen. Hij sloot dan ook af met de mededeling dat hij acuut naar het ouderwetse filmhuis verlangde. 

En juist zo’n ouderwets filmhuis willen wij in Filmhuis O42 zijn. Waarin wij als het ware op zolder weer op zoek gaan naar films van waarde, naar onze cinema van waarde. En deze voor u afstoffen en presenteren. Films die te weinig aandacht krijgen, films die anders niet in Nijmegen te zien zijn, films die verrassen, films die schuren en daarbij zeker geen romantische zwijmelfilms. En dan natuurlijk onze permanente aandacht voor de klassiekers. Nog steeds vertonen wij als enige in Nederland Les Uns et les Autres en halen we in mei op de zondagmiddag het meesterlijke Howards End weer terug. Trots zijn we dat we in de zomer een serie Billy Wilders zullen draaien, waaronder de klassieke film noir Double Indemnity. Maar het meest kijken we nu al uit naar oktober wanneer we een volledig gerestaureerde versie van Stalker kunnen vertonen. Veel filmkenners beschouwen deze (cult)film uit 1979 van Andrei Tarkovski als een van de beste films ooit! En dan kunnen we haast ook niet meer wachten op de kerstperiode. Fanny Och Alexander van Ingmar Bergman. 

En al deze filmproducties vertonen wij voor u met enthousiasme, met veel passie.
Maar natuurlijk ook een beetje voor onszelf. Want wij houden van Cinema, of beter, zoals onze oosterburen dat zo mooi kunnen uitdrukken: ‘Wir Leben Kino!'

 

Ted Chiaradia
Programmadirecteur

Bezig met laden