Vrouw met baard

Gisteren stond ineens een wat oudere man bij de kassa van ons Filmhuis. Goed gesoigneerd, in een strak gesneden kostuum. Hij mompelde iets over Jeune Femme en Barbarossa. Hij sprak wat binnensmonds, met een licht Italiaans accent. Ik meende dat hij vroeg of in Jeune Femme, die bij ons op dit moment in première draait, een vrouw met een baard speelt. Met een rode baard nog wel. 

Ik wist even niet hoe te antwoorden. Jeune Femme gaat over een jonge vrouw, ze doet soms een beetje gek, is wat wild, heeft de kat van haar ex meegenomen. Ja, ze is roodharig, tekent een snorretje op haar gezicht, maar een baard? Rode baard?

Vrouw met baard. Ik ken alleen de klassieker La Donna Scimmiauit 1963 van Marco Ferreri, de oude Italiaanse provocateur van eind vorige eeuw. Maker van beroemde films als La Grande Bouffe en Tales of Ordinary MadnessLa Donna Scimmia, ook wel bekend als The Ape Woman,met Annie Girardot als vrouw met baard en Ugo Tognazzi als haar partner.

Even dacht ik in de gesoigneerde bezoeker van ons filmhuis diezelfde Ugo Tognazzi voor mij te hebben, zo vaak tegenspeler van Marcello Mastroianni. En dat de beroemde Italiaanse comédien met de vraag of zijn vrouw met rode baard gratis naar de film mocht, zo’n typisch grapje maakte. Un piccolo scherzo! Maar nee, in een regionaal dagblad bleek te hebben gestaan dat een groot filmtheater mensen met rode baard gratis toegang geeft tot een of andere actiefilm. Een film over de Friezen en Franken, met grootse vechtscènes en veel wapengekletter. Iets van ‘stoer, onbevreesd en bebaard’. Wat leven we toch in een vreemde tijd. Eerst die beroemde oude acteur in ons filmhuis, toen het Volkstoneel van Trump en Kim en nu mannen met rode baard gratis naar de film.

Alleen mensen met een rode baard gratis toegang? En mannen met grijze baard, zonder baard, vrouwen en niet-behaarde mensen buitensluiten? Toch niet in een stad als Nijmegen, waar we voor een vreedzame en vooral inclusieve samenleving staan. Daarom, wij doen niet flauw, is bij ons iedereen met rood haar aanstaande donderdag 14 juni bij Jeune Femme gratis welkom. Baard, kuif, echt, geverfd of niet, zelfs rode pruik mag en voor mijn part met aanplaksnor – als ie maar rood is! Ook Olga uit Turks Fruit is welkom. O ja, en natuurlijk alle bewoners van de Barbarossastraat. 

Waarom? Omdat we goede zin hebben en blij zijn dat onze Jeune Femme, gemaakt door een volledig vrouwelijke crew, de beste en meest originele film van dit moment isIedereen moet Jeune Femme gaan zien!


Ted Chiaradia
Programmadirecteur

Bezig met laden