Nieuwjaarswens 2018

Ted Chiaradia, programmadirecteur

In de eerste plaats wens ik alle bezoekers van Filmhuis O42 een gelukkig en cinematografisch succesvol 2018.

Als Filmhuis O42 willen we een podium bieden voor echte cinema, voor kwaliteitsfilms. Daarom in ons kleine, intieme filmtheater geen plek voor Woody, Kevin of Harvey, maar voor films die er echt toe doen of een andere manier van kijken vragen. Geen Hollywood, maar filmmakers uit minder bekende landen en streken, of over thema's die tot nadenken stemmen. Veel aandacht ook voor sterke vrouwenrollen. Zo vertoonden we op de valreep van 2017 de meesterlijke Filipijnse film, The Woman Who Left. De vrouwelijke hoofdpersoon is na dertig jaar onterechte gevangenschap op zoek naar zowel wraak als verzoening. Een film van maar liefst vier uur en toch geen minuut te lang.

Wat te denken van Juliette Binoche, die iedereen weet te raken in de rauwe liefdeskomedie Un Beau Soleil Intérieur van de fameuze regisseur Claire Denis. En de klassieker Les Uns et les Autres, die moet je toch (nog) een keer zien. De film mother! over geweld en onverschilligheid van mannen tegenover vrouwen, was voor de Filmkrant dé oerfilm van 2017. Het succesvolle The Goddess Project was alle drie de keren uitverkocht en zullen we daarom dit jaar nog meerdere malen vertonen.

In 2018 willen we nog meer films onder de aandacht brengen die in het huidige filmklimaat niet of onvoldoende aan bod komen. Deze missie en opdracht hebben we hoog in ons vaandel. Ook dit jaar zullen er weer veel films te zien zijn met sterke vrouwenrollen. Binnenkort de moderne klassieker The Match Factory Girl, waarin het bedeesde lucifermeisje op zoek is naar wraak en gerechtigheid – een zwarte komedie met Kati Outinen in een onvergetelijke rol. En uit de Filipijnen Ma' Rosa, ook zo'n juweeltje.

Nijmegenaren en anderen weten ons filmhuis steeds beter te vinden. Voor onze bijzondere programmering krijgen we veel waardering. Maar liefst zes films uit ons aanbod zijn geselecteerd voor het Internationale Film Festival Rotterdam (IFFR) 2018. Met gepaste trots kunnen we dan ook nu melden dat we op zondag 4 februari een preview organiseren van deze zes IFFR-films. Hou voor films en tijden onze website en nieuwsbrief in de gaten.

 


Bezig met laden