Wie zijn wij

FilmhuisO42 is een intiem filmtheater met een eigenzinnig programma gevestigd in het historische pand aan de Oranjesingel 42 in Nijmegen. Op de plek waar in 1975 de rijke Nijmeegse filmgeschiedenis begon met Filmhuis Nijmegen, gaan we nu verder met FilmhuisO42.

Het kleinste filmhuis van Nijmegen onderscheidt zich van andere filmtheaters door zijn persoonlijke benadering, engagement, intimiteit en ‘passion pour le cinéma’. Regelmatig komen regisseurs langs, kunnen bezoekers zelf hun film kiezen en kan er nagepraat worden in de filmsalon. Het filmtheater is een initiatief van mensen met echte liefde voor cinema.

In de twee filmzalen zijn dagelijks per zaal vier voorstellingen voor jong en oud. FilmhuisO42 heeft een onderscheidend filmaanbod van art-house films, wereldcinema, sociaal-maatschappelijke film, regionaal talent, kleine festivals en klassiekers. FilmhuisO42 is exclusief premièretheater van een aantal filmdistributeurs met prijswinnende films van gerenommeerde festivals zoals Cannes, Venetië en Berlijn.

Contactinfo

Zie onze pagina met contactinfo: contact.

Kernteam

Ted Chiaradia
Ted Chiaradia: het voelt als thuiskomen
Meer dan 30 jaar geleden begon ik als vrijwilliger in Filmhuis Nijmegen, aan de Oranjesingel 42. Bij het projecteren gingen talloze films, toen nog op 16 mm formaat, door mijn handen. Meesterwerken van Tarkovski, Kieslowski, Kurosawa, Antonioni en Hitchcock.
Maar mijn echte filmpassie ontstond na het zien van de beroemde en ontroerende kinderfilm Le Ballon Rouge (De Rode Ballon). De magische film over een klein jongetje en zijn liefde voor deze ballon, maar vooral over de kracht van fantasie en het realiseren van dromen. Uiteindelijk werd ik directeur van Cinemarienburg en founding father van filmtheater Lux in Nijmegen.
Na een periode van tien jaar, met omzwervingen in het hele land in diverse culturele instellingen, ben ik weer terug op de plek waar het allemaal begon.
Als Lux staat voor Catherine Deneuve; blond, succesvol, gearriveerd, haast koninklijk. Dan staat FilmhuisO42 voor Anna Karina; donker, minder bekend en gearriveerd, maar o zo verrassend en tegendraads!
Ga dit meester werkje zien: Vivre sa vie, waarin Anna Karina schittert als nooit tevoren!
 
René Scheeren
“De betovering door het witte doek begon met Disney’s Sneeuwwitje, Duits nagesynchroniseerde westerns en Hollywood melodrama’s op de Belgische tv. Vervolgens ging er een wereld voor me open met moderne klassiekers (Fassbinder, Bertolucci, Tarkovski) die met ratelende projectors achter in gammele zaaltjes werden vertoond. De liefde voor de betere arthouse-film is sindsdien altijd gebleven. Gelukkig is er nu een uitstekend theater in Nijmegen waar zowel de nieuwste arthouse films als ook de beste klassiekers te zien zijn. Waar weer volop over film, regisseurs, scripts, camerawerk en acteurs wordt gepraat, waar ik me in ieder geval thuis voel!
 
Luus Veeken
Van films heb ik altijd gehouden. Ondergedompeld worden in een andere wereld, deelgenoot worden van andere culturen en andere leefwerelden, ik vind het magisch.Ik houd mij al langer intensief bezig met films. Arthouse, documentaires, klassiekers, ik ben er altijd voor te porren. Ik zie veel films, hou bij wat er zoal uitkomt en lees erover, praat erover, schrijf erover.Mijn interesse voor film zet ik graag in om kwaliteitsfilms voor anderen toegankelijk te maken. Zo doe ik de programmering voor Filmhuis Cameo in Zoetermeer, waar ik tot voor kort voorzitter van was. Onlangs ben ik verhuisd naar het bruisende Nijmegen, waar tot mijn verrassing juist FilmhuisO42 van start ging. Als vrijwilliger publiciteit lever ik mijn bijdrage aan het initiatief om in onze stad een spraakmakend en blikverruimend nieuw filmhuis van de grond te tillen. Tegelijkertijd leer ik zo in mijn nieuwe woonomgeving mensen kennen die mijn passie voor film delen.
 
Thomas Wijsman
Voor mij is film vooral een spel met sfeer en vormgeven aan een idee of boodschap – niet zozeer een verhaal of een schouwspel. Ik kan intens genieten van de sfeer en sfeerwisselingen in een film en hoe een film een ideeënwereld voor het voetlicht brengt. Speelfilms, documentaires, mengvormen daarvan, animatiefilms, ze zijn me allemaal even lief. Drama, actie, misdaad: allemaal welkom. Hoe iets verteld wordt via sfeer en vormgeving is waar het mij om gaat. Houd ik dan van alle soorten film? Bijna. Alleen boekverfilmingen en kostuumdrama’s staan wat lager op mijn prioriteitenlijstje. Oh ja... en ik ben allergisch voor voice-overs – een enkele uitzondering daargelaten (zoals de Franse film Stella uit 2008). Een paar recente films op mijn favorietenlijstje zijn het verdrietig makende Loveless uit Rusland, het rauwe, realistische Filipijnse Ma’ Rosa en de feature-length manga-style animatiefilm Your Name uit Japan.
Bezig met laden