Film- en lezingenreeks Leiderschap op het witte doek

Samenwerking tussen HAN Bedrijfskunde en Filmhuis O42

Cinema, een venster op de wereld
Cinema verrijkt, daagt uit, inspireert en beroert

Vijf films over leiderschap. De wereld is onrustig. We verlangen naar goed leiderschap. Maar wat is dat eigenlijk, goed leiderschap? Is Rutte een goed leider? Of Poetin? Of Trump? Misschien moeten we goed leiderschap wel helemaal niet op dat niveau zoeken maar veeleer dicht bij huis. Bij onszelf en hoe we ons bewegen in de wereld om ons heen. Welke waarden spelen bij onszelf een rol, hoe vertaalt zich dat in gedrag en hoe zijn we als volger? Laat je verrassen en beroeren door vijf prachtige films. Films met een boodschap. Kijk wat ze met jou doen en wat ze jou te bieden hebben.

De films worden steeds kort ingeleid door Ted Chiaradia, directeur van het filmhuis en Peter Rambags, docent en trainer Leiderschap bij HAN Bedrijfskunde. De films met lezing zijn voor iedereen toegankelijk.

In deze reeks vertonen we de volgende films, steeds op een maandag om 19.30 uur: Invictus (1 oktober), Il Conformista (22 oktober), 1984 (19 november), Darkest Hour (3 december) en Das Leben der Anderen (17 december).


Ticketprijzen

Regulier tarief

• Per film 10 euro inclusief drankje.
• Passe-partout: 30 euro (voor de hele reeks van vijf films inclusief drankje).

HAN Bedrijfskunde studenten (F-cluster en minor Politiek, Beleid en Overheid)

• Gratis toegang op vertoon van studentenkaart.

Overige HAN studenten en HAN medewerkers

• Per film 5 euro (consumpties voor eigen rekening)
• Passe-partout 15 euro (voor de hele reeks van vijf films – consumpties voor eigen rekening).


Filmbeschrijvingen

Invictus
Wat is leiderschap?
Deze film over Nelson Mandela, President van Zuid-Afrika en François Pienaar, aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse rugbyteam de Springboks, illustreert twee cruciale elementen van leiderschap: samenwerking en vertrouwen. Invictus (‘onoverwonnen’ in het Latijn) laat zien hoe Mandela en Pienaar de handen ineen sloegen om hun land te verenigen via de universele taal van sport. Geregisseerd door Clint Eastwood. Genomineerd voor twee Oscars, voor Beste acteur (Morgan Freeman als Nelson Mandela) en Beste mannelijke bijrol (Matt Damon als aanvoerder rugbyteam).

Il Conformista
Leiders en volgers
Geen leider zonder volgers. Hoe werkt dat tussen leiders en volgers? De jonge man Marcello Clerici volgt leider Mussolini kritiekloos. Met vele anderen vormt hij de massale, fascistische beweging. De film vertelt het levensverhaal van de man, die zich aan zijn omgeving aanpast omdat hij er bij wil horen – hij sluit zich aan bij de fascisten van Mussolini. Zijn seksuele geaardheid moet hij verborgen houden. Jean-Louis Trintignant speelt de man die tot over zijn oren verzeild raakt in het web van eisen van een systeem dat niets om hem geeft.

1984
Dictatoriaal leiderschap
Een totalitair machtssysteem dat zelfs de gedachten van mensen beheerst. Is dit louter fictie van de hand van schrijver George Orwell of akelig dicht bij de werkelijkheid in een aantal landen? En hoe zit het eigenlijk in Nederland? Orwell schreef dit duistere toekomstverhaal in 1949, toen het jaar waarin het verhaal speelt nog 37 jaar in de toekomst lag. In dat toekomstige jaar is de wereld na een atoomoorlog verdeeld in drie supercontinenten. Winston Smith woont in Londen, de hoofdstad van Oceania. Net als alle anderen is hij onderworpen aan de totale macht van de staat. Met camera's en spionnen houdt de staat, ‘Big Brother’, altijd en overal iedereen in de gaten en de gedachtenpolitie bestrijdt afwijkende ideeën met harde hand. Winston wordt verliefd, en dan beginnen de problemen pas echt want romantische liefde is verboden – iedereen moet immers van de partij houden.

Darkest Hour
Leiderschap en ethiek
Churchill moet kiezen: wel of geen vredesbesprekingen met de nazi's? Een duivels dilemma. Hoe komt hij tot zijn keuze? En stel dat die keuze anders was geweest en hij met Hitler een verbond had gesloten. Dit is pakkend uitgewerkt in deze film, die speelt vlak na het aantreden van Winston Churchill als premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij komt al meteen voor de zware keuze te staan om óf met Nazi-Duitsland over een vredesverdrag te onderhandelen, of de strijd aan te gaan voor de idealen en de vrijheid van zijn natie. Terwijl de niet te stoppen Nazitroepen West-Europa binnenvallen en de dreiging van een invasie voelbaar is, heeft Churchill te maken met een onvoorbereid volk en een sceptische koning.

Das Leben der Anderen
Persoonlijk Leiderschap
Regie nemen over je eigen leven. Keuzes maken, ook moeilijke keuzes en verantwoordelijkheid daarvoor nemen, ook voor de gevolgen van die keuzes. Dat is Persoonlijk Leiderschap en dat laat regisseur Florian Henckel von Donnersmack ons zien in deze film. Het is 1984, een verwijzing naar George Orwell’s sombere toekomstroman ‘1984’. Toneelschrijver Georg Dreyman en zijn geliefde, de actrice Christa-Maria Sieland, zijn populaire intellectuele beroemdheden het Oost-Berlijn. Maar hun gedachten lopen niet in de pas met de ideologie van de socialistische heilstaat. Stasi-agent Wiesler krijgt de opdracht het sterrenkoppel af te luisteren. Boven hun appartement beluistert hij dag en nacht hun leven. Maar... hoe meer hij van ze te weten komt, hoe meer moeite hij heeft met zijn loyaliteit aan de staat.

Bezig met laden