Film- en lezingenreeks Leiderschap op het witte doek 2019

In maart start alweer de nieuwe reeks Leiderschap op het witte doek in samenwerking met de HAN Bedrijfskunde. De films worden steeds kort ingeleid door Ted Chiaradia, programmadirecteur van het filmhuis, en Peter Rambags, docent en trainer leiderschap bij HAN Bedrijfskunde. Na afloop van de film is er voor hen die dat willen een mogelijkheid om na te praten en wat te drinken in het filmcafé. Ticketprijs 10,00 euro incl. een consumptie. Voor de hele reeks 20,00 euro (excl. consumptie). HAN Bedrijfskunde studenten en HAN medewerkers (F-cluster) hebben gratis toegang op vertoon studenten- c.q. medewerkerskaart.
 
Programma:
 
11 maart 2019, 17.30 uur: Invictus (2009)
Regie: Clint Eastwood | VS | 134 minuten
Thema: Wat is leiderschap?
 
Een film over Nelson Mandela, president van Zuid-Afrika, en François Pienaar, aanvoerder van het nationale rugbyteam. Over samenwerking en vertrouwen na de val van het Apartheidsregime, met indrukwekkende rollen van Morgan Freeman als Mandela en Matt Damon als Pienaar.
 
1 april 2019, 17.30 uur: Die Welle (2008)
Regie: Dennis Gansel | Duitsland | 110 minuten
Thema: Leiders en volgers
 
Geen leider zonder volgers. In de film besluit leraar Wenger een experiment uit te voeren om te laten zien hoe makkelijk het is om een grote menigte te manipuleren met mechanismen als discipline en groepsdruk. Gebaseerd op De Derde Golf, een sociaal-psychologisch experiment uit 1967.
 
6 mei 2019, 17.30 uur: 1984 (1984)
Regie: Michael Radford | VK | 113 minuten
Thema: Dictatoriaal leiderschap
 
Een totalitair machtssysteem dat zelfs de gedachten van mensen beheerst. Is dit louter fictie van de hand van schrijver George Orwell of akelig dicht bij de werkelijkheid in een aantal landen? En hoe zit het eigenlijk in Nederland? Met glansrol van John Hurt.
 
20 mei 2019, 17.30 uur: Hacksaw Ridge (2016)
Regie: Mel Gibson | AU/VS | 131 minuten
Thema: Leiderschap en ethiek
 
Als jongeman besluit Desmond om zijn land te dienen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt gedreven door patriottisme, maar evenzeer door pacifisme. Hij wil zijn land dienen als hospik. Tijdens zijn militaire opleiding weigert hij om een wapen te dragen. Verrassend genuanceerde film van Mel Gibson.
 
3 juni 2019, 17.30 uur: Des hommes et des dieux (2010)
Regie: Xavier Beauvois | Frankrijk | 122 minuten
Thema: Persoonlijk leiderschap
 
In een klooster in Algerije trotseren acht Franse cisterciënzer monniken het islamitisch terrorisme in het gebied. De monniken zijn vastbesloten om in de streek te blijven om de mensen te helpen die op hen zijn aangewezen. Een film over regie nemen over het eigen leven. Keuzes maken, ook moeilijke keuzes en verantwoordelijkheid daarvoor nemen, ook voor de gevolgen van die keuzes.
Bezig met laden