Wandel -en filmfestival Wandelend Denken en Pelgrimeren

Wandelen als filosofische daad en spirituele ervaring

Op zaterdag 6 april 2019 organiseert Stichting De Lange Wandeling in samenwerking met het NKDI en lectoraat HRM van de HAN het wandel- en filmfestival Wandelend Denken en Pelgrimeren. Tijdens het festival kunt u in het ochtendgedeelte genieten van een wandeling met de Walk of Wisdom. Gedurende de middag zijn in de twee zalen van O42 in totaal maar liefst vier films te zien. Bij een aantal films kunt u bovendien genieten van een inleiding. Het thema wandelen met zijn weldadige effecten past binnen de onderzoeksprogramma’s Duurzame Inzetbaarheid en Inclusief HRM van het Lectoraat HRM.

Tot rust komen, één worden met de natuur, voldoening: de zegeningen van het wandelen spreken steeds meer mensen aan. Voor lopen is geen scholing, techniek, materiaal of geld nodig. Alleen een lijf, ruimte en tijd. Wandelen wordt door Frédéric Gros (Wandelen, een filosofische gids) beschreven als een filosofische daad en als een spirituele ervaring. Voor veel grote historische, filosofische of literaire figuren was lopen een manier om gedachten te ontwikkelen of inspiratie op te doen: Arthur Rimbaud, Friedrich Nietzsche, Mahatma Gandhi en Immanuel Kant.

Ook zijn existentiële, mystieke en culturele aspecten verbonden aan het lopen: eeuwigheid, eenzaamheid, stilte, traagheid, vrijheid en de pelgrimstocht. Wandelen zal veel mensen die het niet van zichzelf weten, tonen dat ze eigenlijk wandelende denkers en pelgrims zijn (vrij naar kafttekst boek Frédéric Gros, Wandelen, een filosofische gids).

 

Tickets voor het gehele programma

Het is niet mogelijk losse tickets voor de films te kopen.

 

WANDELINGEN

Ochtendprogramma 10.00u-12.00u

Waar
Alle wandelingen beginnen en eindigen bij het grote beeld van de Walk of Wisdom in de Stevenskerk en worden begeleid door drie vrijwilligers van de Stichting Walk of Wisdom.

Wanneer
Zaterdag 6 april vanaf 10.00 uur

Keuze 1: Kleine wandeling voor ouders met kinderen tot 6 jaar over de eerste en laatste 500 meter van de Walk of Wisdom via de Waalkade: afstand 1,5 tot 2 kilometer.

Keuze 2: Iets grotere wandeling voor ouders met kinderen tot 12 jaar over de eerste en laatste kilometer van de Walk of Wisdom via de Spiegelwaal. Afstand 4,5 tot 5 kilometer.

Keuze 3: Wandeling over wat wijsheid is voor kinderen/volwassenen vanaf 12 jaar, zelfde traject als bij keuze 2.

Kinderen kunnen de ‘pelgrimsveter’ krijgen. Dit is een van de symbolen van de route, een schoenveter waaraan je duivenringetjes rijgt met de namen van de plaatsen op de route. Het eerste ringetje verstoppen we in een dikke binnenmuur van de Valkhofkapel, het tweede bij de Spiegelwaal of het Labyrinth (bij de kleine wandeling). Als ze beide ringetjes hebben, krijgen ze terug in de Stevenskerk iets lekkers.

 

FILMS EN LEZINGEN

Middagprogramma 12.00u-17.00u
 
Waar
Filmhuis O42, Oranjesingel 42 Nijmegen

Wanneer
Zaterdag 6 april 2019 vanaf 12.00 uur tot 18.00 uur

Programma
12.00 uur: inloop

12.30 uur: Ontvangst door Peter Rambags (bestuurslid van Stichting de Lange Wandeling en organisator van het wandel- en filmfestival.

Deze volgende films staan op het programma vanaf 13.00 uur. U mag ter plekke uw eigen films kiezen.

Zaal 1
13.30 uur: Compostella (Freddy Mouchard, Frankrijk, 2015, Nederlands ondertiteld)

Poëtische en spirituele documentaire over de camino naar Santiago de Compostela die vooral opvalt door zijn visuele pracht. Gedurende drie jaar volgde regisseur Freddy Mouchard pelgrims op hun route naar Santiago. De bedevaart als een periode waarin mensen volstrekt in evenwicht kunnen zijn: met zichzelf en met hun omgeving.

15.30 uur: The Way (Emilio Estévez, VS, 2013, Nederlands ondertiteld)

Tom Avery (Martin Sheen) reist naar Spanje om de stoffelijke resten van zijn zoon Daniel op te halen. De jongen is omgekomen aan het begin van zijn camino naar Santiago de Compostela. Tom besluit de tocht naar Santiago zelf te maken en de as van zijn zoon onderweg te verstrooien. Uiteindelijk krijgt de camino ook vat op hem. Inleiding door Damiaan Messing, een van de pioniers van de Walk of Wisdom.


Zaal 2

13.30 uur: Kinderfim O Menino e o Mundo (The Boy and the World) (Alê Abreu, Brazilië, 2013, Nederlandse dub)

De vrolijke jongen Menino neemt je mee op een reis door een wonderschone geanimeerde wereld, geïnspireerd op Brazilië. Hij groeit gelukkig op in de weelderige natuur. Maar op een dag vertrekt zijn vader naar de stad om daar werk te zoeken. Het verlangen om zijn vader weer te zien is zo intens, dat hij naar hem op zoek gaat. Hij trekt door fantastische landschappen en vreemde steden. Een must-see voor creatieven en idealisten ouder dan zes die houden van verbeelding en verwondering.
 
15.30 uur: Walking the Camino: Six Ways to Santiago (Lydia B. Smith, VS, 2013, Nederlands ondertiteld)

Amerikaanse documentaire waarin zes pelgrims van over de hele wereld worden gevolgd tijdens hun tocht naar Santiago de Compostella. Ieder heeft zo zijn eigen motivatie om de tocht te ondernemen. Een inspirerende film, waarin de essentie van de camino duidelijk naar voren komt. Inleiding door Annet de Lange, lector HRM aan de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen.

Vanaf 15.30 uur: kinderworkshop Tekenen door Janna van Tiel, buiten op de patio.

Janna: "Elke leeftijdsfase heeft een eigen creatieve ontwikkeling en alle leeftijden kunnen daarom van elkaar leren. Binnen mijn workshop probeer ik een sfeer te creëren waarin iedereen zich veilig voelt en waar het niet alleen maar draait om resultaat."

 

Tickets voor het gehele programma

Het is niet mogelijk losse tickets voor de films te kopen.

Bezig met laden